Сьогодні, 2 березня, розпочався Великий піст, також цього дня відзначають Вівсянки, Ярило з вівсянкою або Ярило з бороною.
Що не можна робити
Слід пекти вівсяне печиво. Ось декілька рецептів для такого печива:
1. Вівсяне печиво – класичний рецепт – готується з вівсяного та пшеничного борошна (по 400 г) з однією столовою ложкою крохмалю, склянки теплого молока і 2 ч. ложок соди, цукру (300 г) та вершкового масла (200 г).
2. Рецепт без масла і борошна – з вівсяних пластівців Екстра (2 склянки), двох курячих яєць, цукру (3 ч. л.) і з жменею родзинок. Ще додають за смаком ванілін і корицю. Втім, враховуючи початок Великого посту – обидва варіанти не підходять (через яйця, а в першому випадку – через молоко і масло).
Сьогодні - Чистий понеділок, а тому прибирають вдома та ходять до церкви. Можна висаджувати домашні рослини, ходити в баню чи приймати вану.
Сьогодні не можна ходити в гості, їсти не пістну їжу та сваритися.
Перший тиждень — Чиста седмиця
2 березня (понеділок) — повне утримання від їжі.
3, 4, 5, 6 березня (вівторок, середа, четвер, п’ятниця) — сироїдіння — можна їсти тільки сиру їжу рослинного походження (хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед).
7 і 8 березня (субота і неділя) — гаряча їжа з маслом — дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням рослинної олії.
Другий тиждень — Друга седмиця
9, 11, 13 березня (понеділок, середа, п’ятниця) — сироїдіння — споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
10, 12, 14, 15 березня (вівторок, четвер, субота, неділя) — гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
Третя і четверта тижні — Хрестопоклонні
16, 18, 20 березня (понеділок, середа, п’ятниця)— сироїдіння — споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
17, 19, 21, 22 березня (вівторок, четвер, субота, неділя) — гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
23, 25, 27 березня (понеділок, середа, п’ятниця) — сироїдіння — споживання неварені їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
24, 26, 28, 29 березня (вівторок, четвер, субота, неділя) — гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
П’ятий тиждень — Похвальна седмиця
30 березня, 1, 3 квітня (понеділок, середа, п’ятниця) — сироїдіння — споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
31 березня, 2, 4, 5 квітня — (вівторок, четвер, субота, неділя) — гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
Шостий тиждень Великого посту
6, 8, 10 квітня (понеділок, середа, п’ятниця) — сироїдіння — споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
7, 9 квітня (вівторок, четвер) — гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
10 і 11 квітня (субота і неділя) — Лазарева субота і Вербна неділя — дозволено їсти варену рослинну їжу (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії і рибу.
Сьомий тиждень — Страсна седмиця
13, 14, 15, 16 (понеділок, вівторок, середа, четвер)— сироїдіння — споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
17 квітня — страсна п’ятниця — повне утримання від їжі.
18 квітня (субота)— гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).