Фільм Євгена Клопотенка про борщ покажуть в кінотеатрах

Ми писали, що в рамках проекту «Борщ. Секретний інгредієнт» Євген Клопотенко відвідав Опішню на Полтавщині, де від місцевих мешканок отримав навчився варити борщ з новими інгредієнтами.

Олена та її мати Катерина Щербань поділилися із шеф-кухарем рецептами двох видів борщу – з «щипаними» галушками та в’яленими грушами.

Із «щипаними» галушками борщ варила бабуся Катерини, цей рецепт було створено у селі Писарівщина Диканського району. А от Олена Щербань організувала фестиваль «Борщик у глиняному горщику».

Рецепт борщу зі «щипаними» галушками

Інгредієнти:

  • буряк червоний – 1 шт.;
  • курячі гомілки – 4 шт.;
  • капуста – 150 г;
  • картопля – 4 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля шалот – 3 шт.;
  • смалець – 50 г;
  • перетерті томати з сіллю – 200 г;
  • сіль, перець чорний мелений за смаком;
  • лист лавра – 2-3 штуки;
  • зелень кропу або петрушки за смаком;
  • вода – 2 л.

Спосіб приготування: курячі гомілки промити й поставити варити бульйон, додати лавровий лист, солі.

Підготуйте овочі поки вариться бульйон. Нарізати картоплю кубиками, додати до бульйону, коли він закипить. Буряк нарізати соломкою й посмажити його на маленькому вогні на смальці 10 хвилин.

Томати та буряк змішати. Моркву і цибулю нарізати маленькими шматками, посмажити на смальці 2-3 хвилини. Томати, буряк та засмажку додати до борщу.

Тісто на галушки:

  • 500 г борошна, 
  • 2 яйця,
  • кисляк, сіль, сода

До борошна додати яйця, кисляк, сіль і соду, замішати тісто. Сформувати з тіста «ковбаску» й нащипати шматочків тіста у борщ. Нашинкувати капусту й додати до борщу. Проварити 5 хвилин, коли галушки спливуть, зелень, сіль і перець за смаком теж додати до вже готової страви.

Рецепт борщу з в’яленими грушами

Інгредієнти:

  • свинячі ребра – 3 шт.;
  • сушені гриби – 100 г;
  • буряк квашений – 1 шт.;
  • капуста – 150 г;
  • картопля – 4 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля шалот – 3 шт;
  • груші (в’ялені) – 3-4 шт;
  • смалець – 50 г;
  • перетерті томати з сіллю – 200 г;
  • сіль та перець чорний мелений за смаком;
  • лист лавра – 2-3 шт.;
  • зелень кропу або петрушки за смаком;
  • вода – 2 л.

Ребра промити, поставити варити бульйон, додати туди гриби, лавровий лист і сіль.

Підготуйте овочі поки вариться бульйон. Нарізати картоплю кубиками, додати до бульйону, коли він закипить. Буряк нарізати соломкою й посмажити його на маленькому вогні на смальці 10 хвилин.

Томати та буряк змішати. Моркву і цибулю нарізати маленькими шматками, посмажити на смальці 2-3 хвилини.

Додати до борщу засмажку, буряк в томаті, капусту і в’ялені грушки. Проварити ще 5 хвилин, додати зелень, сіль, перець за смаком.

Усі рецепти борщів та відео проекту «Борщ. Секретний інгредієнт» на YouTube.

За підсумками проєкту випустили фільм - кулінарний тревел «Борщ. Секретний інгредієнт». Виробник фільму – FILM.UA Group за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Креативна продюсерка – Наталка Якимович.

Режисер фільму – Дмитро Кочнєв, оператор-постановник – Євген Сахно, ведучий – Євген Клопотенко.

В прокаті з 14 жовтня фільм показали в мережі кінотеатрів Планета Кіно. Онлайн тревел-шоу можна подивитися тут.