15 серпня в Опішні відбудеться етнофестиваль «Борщик у глиняному горщику 2020». захід проходитиме в етносадибі «Лялина Світлиця». Про це пише ЗМІСТ.
За словами організаторки фестивалю, докторки історичних наук та етнологині Олени Щербань, цьогоріч готуватимуть 70 видів борщу, як то кажуть, на всі випадки життя.
А ще жінки випікатимуть сім весільних короваїв, бездріжджові хлібці, книші, стульні, пиріжки. Вже збудували бездріжджову піч спеціально для випічки.
Під час фестивалю відгуляють 7 так званих фрагментів весіль. Дегустація борщів для гостей буде проводитися увесь день. Тому поласувати полтавськими блюдами зможуть усі.
Фестиваль розпочнеться з 8 ранку й триватиме до 8 вечора. Програма етноФестивалю «Борщик у глиняному горщику 2020»:
- 8:00 – 10:00 – презентуватимуть з дегустацією борщики для сніданку (з курятиною, з квасолею, з вушками, з грушами, з яйцями, молодий борщ та пять авторських). Гості зможуть проголосувати та обрати найсмачніший.
10:00 – 12:00 – презентувати будуть ще 10 видів борщів (з медом, київський, з потрухом, борщ перезолений, розхідний борщ, з раками, з карасями, мамин борщ, з смаженими огірками, фірмовий «Лялин борщик».
12:00 – 14:00 – презентувати будуть 20 борщів на підобід. Кожна садиба представить свій борщ (садиба №1, 22. садиба №2; 23. садиба №3; 24. садиба №4, 25. садиба №5, 26. садиба №6, 27. садиба №7; 28. садиба №8; 29. садиба №9; 30. садиба №10). Також покуштують гості 10 авторських борщів.
14:00 – 16:00 – презентувати будуть 10 борщиків на обід: (квасок; борщ з приварком; борщ із сіллю, долею та добрим здоров’ям; жонатий борщ, борщ-голюх; борщ рідкий так солодкий; борщ накипчастий) та 2 авторські борщі.
16:00 – 18:00 – презентувати будуть 10 борщів обрядових на підвечірок: (Великодній, Різдвяний, Троїцький; на сватання; весільний, «понеділковий»; борщ на хрестини, недільний скоромний; недільний пісний; святковий) та ще 10 авторських.
Для гостей подаватимуть класичний полтавський борщик із галушками, коржі, вареники, книшики, котяче сало, тертуху та кантабас від куми. Приготує майстриня Катерина Іванівна Скрипка на фестиваль галушки на сироватці.
Голодними гості фестивалю не залишаться, адже дегустуватимуть 70 видів борщів.
Як повідомляло видання 05366.com.ua, Євген Клопотенко збирав на Полтавщині рецепти борщу в рамках проекту «Борщ. Секретний інгредієнт».