15:53, 15 жовтня 2019 р.
Надійне джерело
Це треба знати батькам: рекомендації МОЗ щодо харчування школярів
Батьки мають право контролювати те, чим годують їх дітей у школі. Відтак МОЗ розробило методичні рекомендації щодо харчування у школі.
При цьому опубліковані вони ще у 2017 році. Але батьки переважно про них не пам'ятають. Тож нагадуємо:
1. Бутерброди:
1) на основі житнього хліба або цільнозернового хліба з житнього, пшеничного та змішаного борошна, або безглютенового хліба;
2) з сиром, крім плавленого сиру, яйцями з вершковим маслом, зеленню, свіжими або сухими спеціями, з переробленими бобовими продуктами, горіхами, насінням без додавання солі;
3) з овочами та/або фруктами, зазначеними у пунктах 7 - 9;
4) без солі і соусів, включаючи майонез, крім кетчупу для виробництва якого необхідно використовувати не менше 120 г помідорів для отримання 100 г готового виробу.
2. Салати в окремій упаковці:
1) з овочами та/або фруктами, зазначеними у пунктах 7 - 8;
2) з яйцями, сиром, крім плавленого сиру, або з молочними продуктами, які відповідають вимогам, зазначеним у пункті 5 цього додатку, з хлібною продукцією, яка відповідає вимогам, зазначеним у пункті 6 або з бобовими продуктами, сушеними овочами та фруктами або горіхами та насінням, які відповідають вимогам, зазначеним у пункті 9, з олією, травами або свіжими та/або сухими спеціями, без додавання солі;
3. Молоко без додавання цукру і підсолоджувачів (речовин, які надають солодкий смак харчовим продуктам та стравам).
4. Напої, що замінюють молоко на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю:
1) які містять не більше 10 г цукру на 100 мл готового продукту, без додавання підсолоджувачів;
2) з низьким вмістом натрію/солі, тобто які містять не більше 0,12 г натрію або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчових продуктів, або зі зниженим вміст натрію/солі, тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солі знижено не менш ніж на 25 % в порівнянні з аналогічною продукцією.
5. Молочні продукти: йогурт, кефір, кисле молоко, ацидофілін молоко, ароматизоване молоко, сироватка, сир або замінники молочних продуктів на основі сої, рису, вівса, горіхів або мигдалю:
1) що містять не більш 10 г цукру на 100 г/мл готового продукту;
2) без додавання підсолоджувачів;
3) що містять не більш 10 г жиру на 100 г/мл готового продукту.
6. Зернові продукти для сніданку та інші зернові продукти:
1) без додавання цукру і підсолоджувачів;
2) з низьким вмістом натрію/солі, тобто які містять не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчових продуктів або зі зниженим вмістом натрію/солі, тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солей знижено не менш ніж на 25 % в порівнянні з аналогічною продукцією, за винятком хліба, в якому вміст не перевищує 450 мг на 100 г готової продукції.
7. Овочі:
1) в свіжому і переробленому вигляді, крім сушених овочів;
2) без додавання цукру і підсолоджувачів;
3) перероблені овочі повинні мати низький вміст натрію/солі, тобто містити не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчової продукції, або мати знижений вміст натрію/солі, тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солей знижується щонайменше на 25 % у порівнянні з аналогічною продукцією, за винятком продукції, що підлягає природному бродінню;
4) приготовлені для безпосереднього вживання в їжу;
5) можуть бути фасовані як одна окрема упаковка або поділені на порції.
8. Фрукти.
1) в свіжому і переробленому вигляді, крім сушених фруктів;
2) без додавання цукру і підсолоджувачів;
3) приготовлені для безпосереднього вживання в їжу;
4) можуть бути фасовані як одна окрема упаковка або поділені на порції.
9. Сушені овочі та фрукти, горіхи, насіння:
1) без додавання цукру і підсолоджувачів, без солі та жиру;
2) фасовані в окремій упаковці, вага 1 порції якої не перевищує 100 г;
10. Фруктові, овочеві та фруктово-овочеві соки:
1) 1 упаковка не повинна містити більше ніж 330 мл соку;
2) без додавання цукру і підсолоджувачів, у випадку використання овочевих та фруктово-овочевих соків;
3) з низьким вмістом натрію/солі, тобто містить не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчової продукції або зі зниженим вмістом натрію/солі, тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солей знижується щонайменше на 25 % у порівнянні з аналогічною продукцією.
11. Пюре, фруктові, овочеві та фруктово-овочеві муси:
1) без додавання цукру і підсолоджувачів;
2) без додавання солі.
12. Фруктові, овочеві та фруктово-овочеві коктейлі на основі молока; замінників молока на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки; горіхових або мигдальних напоїв; молочних продуктів або замінників молочних продуктів, що відповідають вимогам, зазначеним у пункті 5 цього додатку.
13. Природна мінеральна вода, з низькою або середньою мінералізацією, джерельна вода або столова вода в окремій упаковці.
14. Інші напої, виготовлені на місці без додавання цукру або підсолоджувачів.
1) чай, також чай з фруктами, молоко чи замінники молока на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіховий або мигдальний напій можуть використовуватись з додаванням натурального меду - не більше 10 г меду на 100 мл напою;
2) компоти та узвари можуть готуватись з додаванням натурального меду - не більше 10 г меду на 100 мл напою;
3) напої з обсмаженого зерна, а також молоко чи замінники молока на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіховий або мигдальний напій можуть використовуватись з додаванням натурального меду - не більше 10 г меду на 100 мл напою.
III. Вимоги до харчових продуктів, які використовуються суб'єктами господарювання, які використовують для приготування їжі у навчальних закладах
1. Продукти харчування, які використовуються для приготування їжі на підприємствах громадського харчування у навчальних закладах для дітей та молоді, повинні відповідати таким вимогам:
1) щоденне харчування повинно бути різноманітне і включати продукти харчування, що походять з різних груп харчових продуктів;
2) харчування (сніданок, обід, вечеря) включають в себе продукти наступних основних груп: зернові продукти та/або картопля, фрукти та/або овочі, молоко та/або молочні продукти, м'ясо, рибу, яйця, горіхи, бобові, насіння, а також жири;
3) щоденне меню повинно включати як мінімум чотири страви;
4) у закладах для дітей дошкільного віку, в яких дитина проводить до п'яти годин, подаються принаймні дві основні страви: сніданок і обід;
5) обід повинен містити 30 % від добової потреби в енергії, згідно із чинними нормами харчування, середня норма розраховується з урахуванням вимог конкретної групи учнів;
2. Суб'єкти господарювання, які забезпечують харчування в навчальних закладах повинні використовувати для приготування їжі лише харчові продукти, що відповідають наступним вимогам:
1) Зернові продукті та/або картопля (оброблені):
а) зернові продукти для сніданку повинні містити не більше 10 г цукру на 100 г готового продукту;
б) мати низький вміст натрію/солі, тобто містити не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчової продукції або мати знижений вміст натрію/солі, тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солей знижується щонайменше на 25 % у порівнянні з аналогічною продукцією;
в) містити не більше 10 г жиру на 100 г готового продукту;
г) сніданок, обід і вечеря мають включати щонайменше одну порцію;
д) обід повинен включати три або більше різновидів страв з цієї категорії харчових продуктів на тиждень;
е) містить не більше ніж одна порція смаженої їжі з цієї категорії харчових продуктів на тиждень;
є) смаження повинно здійснюватися з використанням рафінованої олії, що містить більше 50 % мононенасичених жирів і менш ніж 40 % поліненасичених жирів.
2) овочі:
а) свіжі або оброблені;
б) без додавання цукру і підсолоджувачів;
в) у разі оброблення - мати низький вміст натрію/солі, тобто містити не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчової продукції або мати знижений вміст натрію/солі, тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солей знижується щонайменше на 25 % у порівнянні з аналогічною продукцією, за винятком продукції, що підлягає природному бродінню, таких як квашена капуста та солоні огірки;
г) сушені овочі не повинні містити цукор або підсолоджувачі, а також сіль або жир;
д) обід повинен містити не менше однієї порції овочів на день;
е) обід повинен містити три або більше порцій свіжих овочів на тиждень;
є) обід повинен включати три або більше різновидів страв з цієї категорії харчових продуктів на тиждень.
3) фрукти:
а) свіжі чи оброблені;
б) без додавання цукру і підсолоджувачів;
в) сушені фрукти не повинні містити цукор або підсолоджувачі, а також сіль або жир;
г) обід повинен містити не менше однієї порції фруктів на день;
д) обід повинен включати три або більше різновидів страв з цієї категорії харчових продуктів на тиждень;
4) овочі та/або фрукти:
а) щоденний раціон повинен включати п'ять порцій овочів та/або фруктів, одну порцію можна замінити на сік в розмірі, що не перевищує 200 мл;
б) додатково овочі і фрукти повинні бути подані під час кожного прийому їжі кожен день у дошкільних навчальних закладах. Коефіцієнт не повинен перевищувати відношення трьох порцій овочів на дві порції фруктів;
5) м'ясо, риба, яйця, горіхи, бобові та насіння:
а) горіхи та насіння не повинні містити цукор або підсолоджувачі, а також сіль або жир;
б) щоденний раціон повинен містити принаймні одну порцію зазначеної групи харчових продуктів;
в) риба повинна використовуватись принаймні один раз на тиждень;
г) риба повинна смажитись в рафінованій рослинній олії, що містить більше 50 % мононенасичених жирів і менше 40 % поліненасичених жирів д) не повинна використовуватись більше ніж одна порція смаженої їжі на протязі навчального тижня з понеділка по п'ятницю, та при 7-денному харчуванні - не більше двох порцій смаженої їжі на тиждень;
6) харчові жири: рослинна олія, вершкове масло, м'які не ароматизований маргарин або їх суміш.
Смаження повинно здійснюватись на рафінованої олії, що містить більше 50 % мононенасичених жирів і менш ніж 40 % поліненасичених жирів.
7) молоко та молочні продукти:
а) повинні містити не більше 10 г цукру на 100 г/мл готового продукту;
б) принаймні, дві порції молока та молочних продуктів повинні використовуватись щодня в дошкільних навчальних закладах і як мінімум три порції в щоденному харчуванні;
8) напої:
а) вода: природна мінеральна вода, низько- або середньо мінералізована вода, джерельна або столова вода;
б) напої, що замінюють молоко на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю:
які містять не більше 10 г цукру на 100 мл готового продукту, без додавання підсолоджувачів;
з низьким вмістом натрію/солі, тобто які містять не більше 0,12 г натрію або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчових продуктів, або зі зниженим вміст натрію/солі, тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солі знижено не менш ніж на 25 % в порівнянні з аналогічною продукцією;
в) фруктові, овочеві та фруктово-овочеві соки:
Одна порція не повинна містити більше ніж 200 мл соку;
без додавання цукру і підсолоджувачів, у випадку використання овочевих та фруктово-овочевих соків;
з низьким вмістом натрію/солі, тобто містить не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчової продукції або зі зниженим вмістом натрію/солі, тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солей знижується щонайменше на 25 % у порівнянні з аналогічною продукцією.
г) фруктові, овочеві та фруктово-овочеві коктейлі на основі молока; замінників молока на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки; горіхових або мигдальних напоїв; молочних продуктів або замінників молочних продуктів, що відповідають вимогам, зазначеним у пункті 5 розділу III цього наказу;
д) напої, виготовлені на місці без додавання цукру або підсолоджувачів;
- чай, також чай з фруктами, молоко чи замінники молока на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіховий або мигдальний напій можуть використовуватись з додаванням натурального меду, але не більше 10 г меду на 100 мл напою;
- компоти та узвари можуть готуватись з додаванням натурального меду, але не більше 10 г меду на 100 мл напою;
- напої з обсмаженого зерна, а також молоко чи замінники молока на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіховий або мигдальний напій можуть використовуватись з додаванням натурального меду, але не більше 10 г меду на 100 мл напою;
- натуральний какао з молока або його замінників на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіховий або мигдальний напій можуть використовуватись з додаванням натурального меду, але не більше 10 г меду на 100 мл напою;
е) використовуються без додавання цукру і підсолоджувачів, а також без таурину, гуарани і кофеїну;
9) інші продукти:
а) сіль:
- повинна використовуватися в процесі приготування їжі тільки йодована сіль;
- сіль не повинна використовуватись після приготування їжі;
- щоденне споживання солі не повинно перевищувати 5 г;
б) трави та/або прянощі, свіжі та/або сушені, повинні використовуватись без додавання солі;
в) супи, соуси, страви, приготовані з натуральних інгредієнтів без використання харчових концентратів, за винятком концентратів з натуральних інгредієнтів;
г) страви повинні містити не більше 10 г цукру 100 г/мл готового продукту;
д) страви повинні містити не більше 10 г жиру на 100 г/мл готового продукту.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оголошення
12:34, 30 грудня 2024 р.
16:46, 30 грудня 2024 р.
12
22:16, 25 грудня 2024 р.
13:05, 31 грудня 2024 р.
206
16:46, 30 грудня 2024 р.
live comments feed...