
14:03, 18 жовтня 2019 р.
Надійне джерело
На Полтавщині оголосили карантин через спалах африканської чуми

Як повідомили у ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області, з 17 жовтня, на території Миргородського району оголошено карантин через спалах африканської чуми свиней в одному з господарств.
Так, на підприємстві ДП ДГ імені «Декабристів» Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН» у с. Декабристів Миргородського району загинуло кілька голів свиней.
Результати дослідження біологічного матеріалу померлих тварин у державній лабораторії Держпродспоживслужби показали наявність в зразках ДНК вірусу африканської чуми свиней.
Тому державна надзвичайна протиепізоотична комісія Миргородської райдержадміністрації вирішила встановити карантинні обмеження з 18 жовтня 2019 року.
Ситуація знаходиться на контролі Держпродспоживслужби області та району. Вживаються оперативні заходи з локалізації, ліквідації збудника АЧС.
Довідково
Африканська чума свиней (АЧС, Pestis Africana suum) – це заразне захворювання, деякі ознаки якого можуть розвиватися доволі швидко, але не завжди є специфічними для встановлення остаточного діагнозу.
Характерними для хвороби є наступні ознаки:
• раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
• підвищення температури тіла до 40.5-42°C;
• зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
• ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;
• червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудку, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках (необхідно відрізняти від бешихи та класичної чуми свиней).
Хвороба охоплює 40-65 % поголів’я тварин, 85-100 % з яких гине впродовж 6-13 діб.
Вірус АЧС залишається життєздатним:
• в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;
• у гною та ґрунті – до 3 місяців;
• у трупах свиней – до 2,5 місяців;
• у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;
• в солонині – до 1 року;
• в замороженому м’ясі – до 3 років.
Нагадаємо, що раніше ми писали про спалах чуми у Котельві, на території СВК «Батьківщина».
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Ремінь ГРМ: ключова деталь двигуна, яку не можна ігнорувати
Новини компаній
15:30
Вчора
Змащувальне обладнання Piusi – італійська якість для вашого СТО
Новини компаній
13:00
Вчора
14:50
1 квітня
11:28
1 квітня
Оголошення
07:55, 20 березня
09:06, 24 березня
18:44, 24 березня
live comments feed...